POCT lab in corona zorgcentrum Ahoy

Na de uitbraak van COVID-19 werd in de regio Rotterdam het commando gegeven in Ahoy een Corona Zorgcentrum in te richten. De huisartsen van IZER zorggroep hebben Star-shl gevraagd hierbij een POCT lab in te richten. Vijf dagen later hebben we een volledig geautomatiseerd POCT lab opgeleverd en zijn de eerste verzorgenden en verpleegkundigen geïnstrueerd en getraind.

Het Corona Zorgcentrum Ahoy was ingericht om, in eerste instantie, 82 COVID-19 patiënten op te nemen die geen ziekenhuisopname nodig hebben, maar te ziek of te kwetsbaar zijn om nog langer thuis te blijven. De huisartsen zouden patiënten naar dit zorgcentrum verwijzen en zouden zelf ook 24/7 verantwoordelijk zijn voor deze noodzorg, samen met verzorgenden en verpleegkundigen.

Het POCT lab bestond uit Afinion (Abbott) voor CRP, Accuchek Inform II (Roche) voor glucose, StatSensor (Nova Biomedical) voor kreatinine, Hemocue (Radiometer) voor hemoglobine en Clinitek (Siemens) voor automatische urine-analyse. D-dimeer POCT zouden we met Cobas H232 (Roche) nog toevoegen toen duidelijk werd dat een verhoogd risico op trombose bestond bij COVID-19 patiënten. Met behulp van onze ingerichte IT systemen waren alle mogelijke testuitslagen ook direct beschikbaar voor Star-shl. Osn POCT team stond klaar om voortdurend zicht te houden op alle kwaliteitsaspecten.

Plaatsing van een Coaguchek POCT (Roche) voor INR bepaling was een andere wens van de huisartsen, maar in overleg met onze Trombosedienst kozen we ervoor om dit als een service op afroep (liefst gebundeld) aan te bieden, naast eventuele reguliere bezoekmomenten bij voldoende aanbod van patiënten.


De rest is geschiedenis

Het Corona Zorgcentrum opende uiteindelijk nooit de deuren en is weer afgetuigd.

Wat blijft is dat we een geweldige test hebben doorstaan. Nog voor de start van de POCT proeftuinen hebben we in Ahoy binnen 5 dagen Star-shl’s allereerste, uitgebreide, automatische POCT lab in werking gehad dat volledig volgens de hoogste POCT kwaliteitsnormen werkte.


‘Star-shl heeft een krachtig en fonkelnieuw mobiel laboratorium neergezet in een record-tijd. Hierdoor kunnen we daar nu patiënten sneller en vollediger testen dan ooit tevoren. Ook minimaliseren we infectierisico's door dichtbij de patiënt te testen. Gaaf om te zien dat het gelukt is, zeker ook een leuke samenwerking. Het zet mij ook gelijk aan het denken over de mogelijkheden voor de dagpraktijk.’ Maarten Timmers, coördinerend huisarts en Chief Medical Information Officer van IZER