Snelle COVID-19 LAMP-PCR-test

Star-shl volgt de ontwikkelingen op medische diagnostiek op de voet en heeft verschillende COVID-19 NAAT-testen geïmplementeerd in het laboratorium. De COVID-19 pandemie heeft ook ertoe geleid dat de LAMP-PCR-test op een nieuwe POCT platform is verschenen.

In 2021 heeft de afdeling medische microbiologie o.a. de COVID-19 LAMP-PCR-test middels een POCT apparaat, de ID Now (Abbott), gevalideerd door te vergelijken met de Seegene RT-PCR referentiemethode. De validatie is conform vigerende richtlijnen uitgevoerd op verschillende, veel voorkomende afnameswabs in bewaarmedia. De resultaten waren uitstekend en vergelijkbaar met gepubliceerde data. De ID Now is inzetbaar in het zorgveld van Star-shl.

Daarnaast hebben verschillende huisartsen en VVT instellingen zich gemeld die graag dit vervolgtraject met ons willen inzetten. De ID-Now wordt inmiddels ruimschoots als ‘spoed PCR’ ingezet door diverse testcentra. Ook in ziekenhuizen en, onder meer, op internationale vliegvelden wordt de test routinematig gebruikt.